Generelt om fotograferingerne
Fotograferer du i hele landet?
Ja, jeg kan bookes til fotograferinger i hele landet. Ved fotograferinger på Sjælland tillægges et brogebyr på 500 kroner.
Hvordan må vi bruge billederne?
Ophavsretten over billederne tilhører, efter ophavsretslovens § 1, fotograf Julie Monberg, og må ikke sælges til tredjepart.
I har dog anvendelsesretten til privat brug. Hvilket vil sige, at I frit kan fremkalde og forstørre billederne, samt anvende dem på Internettet. I tilfælde af, at I gør brug af billederne online, vil jeg bede jer kreditere “Fotograf Julie Monberg”, linke til min Instagram (@foedselsfoto) eller min hjemmeside (www.fødselsfoto.dk).
Offentliggøres vores billeder online?
Nej det gør de ikke. Med mindre I giver jeres samtykke til, at jeg må bruge billederne som en del af min markedsføring (f.eks. på Instagram, Facebook og hjemmeside).
Når I har modtaget billederne, udfylder I en samtykkeerklæring, hvor I kan give samtykke til, at jeg må gøre brug af alle eller udvalgte billeder. Jeg har selvfølgelig et ønske om, at måtte bruge en håndfuld af jeres billeder på mine medier. Dette af to årsager: 1) de er en del af mit portfolie, og 2) de kan inspirere andre. Men jeg respekterer selvfølgelig, hvis I ønsker, at holde billederne private. Det vigtigste for mig er, at I føler jer trygge!
Hvordan opbevares vores billeder og hvor længe opbevares de?
Billederne opbevares på en sikker server. Såfremt I som familie, ved modtagelse af billederne, ikke giver samtykke til kommerciel anvendelse af alle eller udvalgte billeder(ne), slettes de ét år efter fotograferingen.
Har du som fotograf tavshedspligt?
Nej, formelt er jeg ikke underlagt tavshedspligt, som f.eks. læger, jordemødre og sygeplejersker. Men jeg følger de samme tavshedsregler, som sundhedspersonalet, da jeg har dyb respekt for jeres privatliv.
Fødselsfotografering
Hvis vi booker en fødselsfotografering, hvad kan vi så forvente af hjemmebesøget?
Hjemmebesøget, der foregår hos jer, er vores første møde ansigt til ansigt. Det er her, hvor jeg vil gøre mit bedste for at få jer til at føle jer trygge ved mig og situationen. Det overordnede formål med mødet er at skabe tryghed og tillid, få forventningsafstemt og få styr på et par formelle ting.
Under besøget, der typisk varer 1-2 timer, snakker vi forløbet igennem. Vi snakker om din graviditet og jeres tanker om og ønsker til fødslen og fødselsfotograferingen; hvornår ønsker I, at jeg dukker op - lige når fødslen går i gang eller først lidt senere i fødselsforløbet? Jeg besvarer alle jeres spørgsmål og forklarer jer hvordan fotograferingen forløber; hvornår skal I kontakte mig og hvornår lister jeg af igen efter fødslen?
Inden vi siger på gensyn, underskriver vi en aftale, der sikrer alle parter.
Kan vi have en fødselsfotograf med til et planlagt kejsersnit?
I tilfælde af planlagt kejsersnit er det jeres opgave, at undersøge muligheden for at have en fotograf med på operationsstuen. Det er personalet, der skal udføre kejsersnittet, som skal give tilladelse til, at en fotograf må være til stede på stuen.
Hvis I får personalets tilladelse, er det vigtigt, at I forhører jer om de forholdsregler, jeg som fotograf bør tage, og videregiver disse informationer til mig, så der ikke opstår tvivl om, hvordan jeg skal og må forholde mig.
Hvad hvis du ikke når frem til fødslen?
Da fødsler er uforudsigelige og kan gå stærkt, er der desværre altid en risiko for, at jeg ikke når frem i tide.
I de tilfælde betales det resterende beløb selvfølgelig ikke, men bookinggebyret tilbagebetales ikke. Til gengæld tilbyder jeg, uden yderligere beregning, to timers fotografering (inkl. 5 redigerede billeder, udvalgt af Julie Monberg) af jer og jeres nyfødte barn på sygehuset eller i jeres hjem umiddelbart efter fødslen.
Nyfødtfotografering
Hvornår skal vi booke en nyfødtfotografering?
Da en nyfødtfotografering finder sted inden for de første 14 dage af jeres barns liv, anbefaler jeg, at I kontakter mig for booking, når I kender terminsdatoen. Det er terminsdatoen, vi tager udgangspunkt i, når vi booker jeres nyfødtfotografering. Den præcise dag og tidspunkt for fotografering, finder vi, når jeres baby er kommet til verden. I kontakter mig derfor igen senest 3 dage efter fødslen og så finder vi i fællesskab frem til den dag og det tidspunkt, hvor det passer jer bedst, at jeg kommer og fotograferer jeres nyfødte. Jeg anbefaler, at fotograferingen først finder sted, når eventuel amning er etableret, da det bedste udgangspunkt for en vellykket nyfødtfotografering er en træt og mæt baby.
Hvis I først sent i graviditeten beslutter jer for, at I ønsker en nyfødtfotografering af jeres baby, er I også meget velkomne til at kontakte mig. Jeg booker jer ind, hvis der er ledige tider i terminsperioden. Jo tidligere I booker, jo større sandsynlighed er der selvfølgelig for, at jeg har ledige tider i perioden.
Må vores baby være mere end 10 dage gammel ved en nyfødtfotografering?
Ja, jeg fotograferer gerne nyfødte, der er op til 25 dage gamle. Men jo ældre jeres barn bliver, jo større risiko er der for, at I ikke får dét resultat, I ønsker. Prisen er den samme, uanset resultat. Allerede efter de første fjorten dage af jeres barns liv, vil barnet sove mindre tungt, og det vil være vanskeligere at flytte på barnet, uden at afbryde søvnen. Derfor er det mindre sandsynligt at fange de søde, fredfyldte øjeblikke, hvor jeres barn sover.
Desuden vil jeres barn allerede efter de første fjorten dage være mere aktivt og have strukket sin krop mere ud. Det betyder blandt andet, at det kan være sværere at “forme” de bedårende nyfødtpositioner, hvor jeres barn endnu ligger sammenkrøllet med benene trukket op under sig.
Skal vi forberede os inden en nyfødtfotografering?
Mine nyfødtfotograferinger foregår i jeres hjem, og det er vigtigt for mig at understrege, at I hverken skal have støvsuget, ryddet op eller bagt boller. I skal bare være i jeres barselsboble. Det er afgørende for fotograferingen, at I stresser så lidt som muligt op mod og under nyfødtfotograferingen, da stress og uro kan gøre jeres baby urolig.
Når det er sagt, er der alligevel nogle praktiske ting, som har betydning for fotograferingen, og som I gerne må være opmærksomme på op til fotograferingen:
Hold gerne jeres baby vågen i 1-2 timer op mod fotograferingen, da vi ønsker, at jeres baby kan sove under fotograferingen.
Vent gerne med at amme eller give flaske til jeg ankommer. En træt og mæt baby er det bedste udgangspunkt for en vellykket nyfødtfotografering.
Sørg gerne for en god temperatur i jeres hjem under fotograferingen, da jeres barn muligvis fotograferes uden særlig meget tøj på en del af tiden.
For at sikre et fint og roligt udtryk på de billeder, hvor jer og jeres barn er sammen, anbefaler jeg, at I alle bærer tøj i afdæmpede (og gerne matchende) farver. Hold jer gerne fra helt hvidt og sort tøj.
En nyfødtfotografering tager typisk 3 timer og jeg anbefaler, at I er tålmodige og afsætter godt med tid, så vi undgår stress. Fotograferingen foregår 100% på jeres babys præmisser, og der skal være tid til både bleskift, amning/flaske, ro og omsorg.
Hvad hvis nyfødtfotografering mod forventning ikke lykkes?
Den første tid med en lille nyfødt baby er svær at gøre sig klog på - den ene dag er barnet helt roligt og søvnigt, og den næste dag er barnet uroligt og grædende. Hvis jeres bookede nyfødtfotografering skulle ske at ramme én af de “dårlige” dage, hvor jeres baby f.eks. har maveknep eller andet, der gør, at fotograferingen ikke er mulig, så finder vi i fællesskab hurtigst muligt en ny tid. Prisen forbliver den samme (dog + ekstra kørsel).
Familiefotografering
Skal vi forberede os inden en familiefotografering?
Ja og nej. En dokumentarisk familiefotografering er en fotografering af det ægte familieliv og dermed dagligdagen, som den udspiller sig. Og det kan ikke forberedes. Dagligdagen er, som den er. Når det er sagt, må I gerne planlægge at lave nogle af de dagligdagsaktiviteter, som I godt kan lide at lave sammen - f.eks. tegne, lege med vand, bage boller eller gå en tur.
I må også meget gerne fortælle jeres børn, at jeg kommer på besøg og at jeg har et kamera med. Fortæl dem, at jeg hedder Julie og at jeg skal tage nogle billeder af de ting, I laver. Det er vigtigt for mig, at alle i rummet, både børn og voksne, føler sig trygge ved situationen og at stemningen er afslappet. Det giver jer den bedste oplevelse og det bedste, mest naturlige, resultat. Når det er sagt, bliver jeg ikke forskrækket, hvis stemmerne hæves og børnene græder; opdragelse er en del af dagligdagen, og den type situationer er ligeså velkomne, som de rolige øjeblikke med kys og kram.
For at sikre et nogenlunde ensartet og roligt udtryk på billederne, anbefaler jeg, at I alle bærer tøj i afdæmpede (og gerne matchende) farver. Hold jer gerne fra helt hvidt og sort tøj.
Har du ikke fundet det svar, du søgte?
Lav en søgning i søgefeltet og se, om du kan finde svar på dit spørgsmål et andet sted på hjemmesiden. Hvis det ikke er tilfældet, er du meget velkommen til at kontakte mig.